VIDEO: Nofx praznujejo 23 let od izida albuma ‘So Long And Thanks For All The Shoes’

13. November, 2020
Nofx

Naslov je albuma ‘So Long And Thanks For All The Shoes’ je navdihnila četrta knjiga iz serije Štoparskega vodnika po galaksiji, avtorja Douglasa Adamsa, ki nosi nalsov ‘So Long, and Thanks for All the Fish’, in se nanaša na pogost pojav oboževalcev, ki med njihovimi koncerti na oder mečejo obutev.

Album je bil posnet v San Francisco’s Motor Studios avgusta 1997, producirala pa sta ga Fat Mike in redni producent založbe Fat Wreck Chords, Ryan Greene. Opombe na albumu trdijo, da je to “verjetno njihov tretji najboljši album” (do takrat), čeprav ga je Fat Mike že večkrat označil za svojega najljubšega. Prav tako se zasedba NOFX na albumu norčuje iz stalne prakse vključevanja fotografij vsakega člana skupine, pri čemer člani drugih punk skupin nastopajo kot člani zasedbe NOFX:

Fat Mikea zamenja Serge Verkhovsky, basist skupine Limp,
El Hefea zamenja Otis Bartholomeu, vokalist in kitarist v zasedbi Fluf,
Eric Melvin (naveden kot samo “Melvin”) je nadomeščen z “Little Johnom“, roadiejem zasedbe Swingin ‘Utters,
Erika Sandina (imenovan “Smelly”) zamenja Chuck Platt, basist skupine Good Riddance.


Skladba ‘Champs Elysées’, je naslovna različica skladbe ‘Les Champs-Élysées’, Joeja Dassina.

Pesem ‘Kill Rock Stars’ je napisana o glasbenici Kathleen Hanna in jo navaja po imenu: “Kill the rockstars? How ironic, Kathleen. You’ve been crowned the newest queen.” Naslov pesmi se nanaša na založbo zasedbe Riot Grrrl, Kill Rock Stars. V odgovor je Hanna napisala skladbo ‘Deceptacon’, vključeno v prvi album zasedbe Le Tigre, ki se nanaša na skladbo ‘Linoleum’, zasedbe NOFX: “Your lyrics are dumb like a linoleum floor, I’ll walk on it, I’ll walk all over you.”

Zadnja skladba na albumu, ‘Falling in Love’, naj bi bila ljubezenska pesem o prijatelju Fat Mikea in njegovi ženi v letalu, ki je strmoglavilo. Skladba ima “skriti konec”, ki se začne na časovnici 4:15. Gre za posnetek odseka iz radijske oddaje Howarda Sterna, v katerem gost DJ začne predvajati skladbo ‘Drugs Are Good’, zasedbe NOFX. Sternu skladba očitno ni všeč in jo ustavi po 36 sekundah in jo označi kot disko, preden preimenuje skupino v “No Talent”. Prvi natis cd-ja vsebuje podaljšano bonus skladbo: 8 min instrumentala takoj po tem segmentu radijske oddaje, ki se konča z 10-sekundno skladbo “Čestitamo, prebili ste se skozi skladbo, stavimo, da nikoli niste mislili, da bi kdo lahko nekdo predvajal nekaj tako neprimernega.”

Na zgoščenki je tudi opozorilo “Nezakonito kopiranje je lahko nevarno za vaše zdravje!”. To opozorilo je verjetno parodija na albume zasedbe Bad Religion, saj nekateri njihovi albumi kot sta ‘Suffer’ in ‘No Control’, vsebujejo enako opozorilo.