VIDEO: Pixies praznujejo 32 let od izida albuma ‘Doolittle’

20. aprila, 2021
‘Doolittle’

Glasno. Tiho. Glasno. Tihi verz. Bombastični refren. Bobneči bas. Prepletene kitare kot pajkova mreža. Kriki vokalista Francisa Blacka. Punk. Nadrealizem. Hrup. Kremne pop melodije. To vse je album Doolittle, ki so ga leta 1989 izdali legendarni Pixies. Doolittle je drugi studijski album ameriške alternativne rock skupine Pixies, izdan 17. aprila 1989 pri založbi 4AD. Nenavaden in temen album, poln nadrealizma, biblijskega nasilja, mučenja in smrti, je v nasprotju s čisto produkcijo, ki je delo producenta Gila Nortona. Doolittle je bil prva mednarodna izdaja skupine Pixies, pri kateri je bila Elektra Records distributer za ZDA in PolyGram za Kanado

Legende, rojene v Bostonu, The Pixies (ali samo Pixies) so kot Velvet Underground, Sex Pistols in Ramones: temelj vpliva. Doolittle je šifra za devetdeseta leta in poslušanje dinamike, zvokov in besedil tega albuma ustvarja punkovsko časovno zanko. Naenkrat poslušate vsak pank album in hkrati nobenega pank albuma. Brezčasnost in vpliv tega albuma sta neposredna posledica ekstremnosti izvedbe, ki igra na spektralnih koncih ekspresije. Najbolj znano je, da mehka verzna oblika in glasen refren, ki jo je kasneje tako učinkovito predelal Kurt Cobain, narekuje čustvena gibanja tega albuma kot bipolarni akord moči. Obstajajo trenutki sladke melodije, na primer pri ‘Here Comes Your Man’ in nasilne nesmiselne skladbe, kot je ‘I Bleed’. Album je čustveno in glasbeno črno-bel in v stalni vojni s samim seboj. Glasba gre sicer po predvidljivih poteh, a je zato lirika Francisa Blacka pogosto spremenljiva, nadrealistična in bogata. Sklicuje se na Dalijevo klasiko Un Chien Andalou, spolno odstopanje in uničevanje okolja. Rezultat se pogosto vrtinči in reže kot oblak skozi luno ali olfa nož skozi kravje oko. Je identiteta z vsemi osnovnimi elementi in prvinskimi impulzi obstoja. In ta primarnost prispeva k njeni neskončni privlačnosti in vplivu. Brezčasnost se nikoli ni zdela tako strašna.

Številni alternativni izvajalci so album navedli kot inspiracijo, številne glasbene publikacije pa so ga uvrstile med najvplivnejše albume doslej. Revija NME je album Doolittle uvrstila na drugo mesto največjih albumov vseh časov, Rolling Stone na 227. mesto “500 največjih albumov vseh časov”, Pitchfork pa kot četrti najboljši album 80-ih. Nenadna glasna in tiha dinamika, ki je prisotna na albumu je zelo vplivala na alternativni rock. Ko sta napisala Kurt Cobain in Krist Novoselic iz Nirvane napisala legendarno skladbo ‘Smells Like Teen Spirit’ sta dejal: “To res zveni kot Pixies. Ljudje bodo to ugotovili.”

Številne glasbene revije in kritiki so album Doolittle priznale kot enega najpomembnejših alternativnih rock albumov osemdesetih let.