VIDEO: Poslovil se je Bunny Wailer, ustanovni član zasedbe The Wailers

4. marca, 2021
Bob Marley in The Wailers

Poslovil se je Bunny Wailer, ki je leta 1963 z Bobom Marleyjem in Petrom Toshem na Jamajki ustanovil ska in reggae zasedbo The Wailers, ki je desetletje pozneje dosegla mednarodno slavo in popularizirala kulturo rastafarijanstva. Star je bil 74 let.

Bunny Wailer se je kot Neville Livingstone rodil leta 1947 v soseski Nine Mile, od koder je izhajal tudi njegov prijatelj iz mladosti Bob Marley. Še v najstniških letih je trojica, Marley, Wailer in Tosh, v barakarskem predelu Kingstona ustanovila sprva vokalno zasedbo The Wailers, ki jo je leta 1973 na svetovni oder izstrelil album Catch a Fire. V tistem času pa so pravzaprav prispevali še k populariziranju rastafarijanstva, ki so mu bili zapisani člani zasedbe. Že leto pozneje pa sta se Tosh in Wailer odločila oditi na svojo pot, The Wailers pa so postali Marleyjeva spremljevalna skupina in superzvezdniki reggaeja. Wailer je bil poslednji še živeči član izvirne postave The Wailers. Marley je namreč zaradi raka umrl leta 1981, Tosh pa je bil umorjen leta 1987. Glavna avtorja skladb skupine sta bila Marley in Tosh, Wailer pa je odigral ključno vlogo pri snovanju harmonij in ritma.

Za svoje glasbeno udejstvovanje je Wailer prejel tri grammyje za najboljši reggae album, leta 2017 pa so ga nagradili z jamajškim redom časti, enim od najvišjih državnih priznanj.