VIDEO: Pred 35 leti so Beastie Boys vzpodbudili boj za pravico do zabave

17. November, 2021

Seveda gre za skladbo ‘Fight for Your Right’, ki je del njihovega debitantskega albuma Licensed To Ill, ki je izšel 15. novembra 1986 pri založbi Def Jam.

Zadnja stran albuma Licensed To Ill

Vpliv zasedbe Beastie Boys je težko oceniti, saj so vplivali na toliko različnih zasedb, da veljajo za glasbeno visočanstvo. Zasedba Beastie Boys, ki so jo sestavljali Adam “King Ad-Rock” Horowitz, Mike “Mike D” Diamond in pokojni Adam “MCA” Yauch, je ena najbolj ikoničnih skupin, ki so kdaj ustvarjale glasbo. Prislužili so si velik komercialni uspeh in navdušili glasbene kritike. Sedem njihovih albumov je dobilo platinast certifikat, ki naznanja več kot milijon prodanih albumov. Pohvalijo se lahko tudi z enim najbolj značilnih in kreativnih zvokov katerekoli glasbene skupine v zadnjih 50 letih.

Nosni toni Ad-Rocka in Mikea Dja so bili v odličnem kontrastu z osornim glasom MCAja. Glasbeno so bili vedno zanimivi in postavljali trende k pristopu in snemanju rap glasbe. Leta 2012 so postali tretja rap skupina, ki je bila uvrščena v Rock & Roll Hall of Fame. So ena redkih skupin, ki se ji je uspelo obdržati skupaj skoraj tri desetletja, ne da bi se kdaj razšli ali da bi eden od osrednjih članov zapustil skupino. Zasedba je namreč prenehala z delovanjem ob smrti Adama Yaucha leta 2012.

Veliko kritikov je mnenja, da so zaslužni za to, da so belemu občinstvu predstavili hip-hop glasbo, zaradi česar je postala sprejemljiva za mlade bele otroke in najstnike, da poslušajo obliko glasbe, ki je bila ustvarjena v temnopoltih in Latino skupnostih v New Yorku v poznih 70. letih prejšnjega stoletja. Njihov vpliv se je začel z njihovim prvim albumom Licensed To Ill, ki je izšel pred petintridesetimi leti, novembra 1986.
Ozadje zasedbe Beastie Boys je bilo zagotovo drugačno kot pri pionirjih rapa, ki so bili pred njimi. Ad-Rock, Mike D in MCA so bili vsi domačini na Manhattnu in pripadniki punk scene New Yorka, zato je trio nastal kot punk bend. Ko so odraščali, so vsi trije obiskovali tako punk kot hip-hop koncerte, ki so se pojavljali po celotnem središču Manhattna. Specializirali so se skoraj izključno za punk rock, vse do leta 1983, ko so posneli ‘Cookie Puss’, svojo prvo hip-hop skladbo.

Beastie Boys

Leta 1984 so Beastie Boys prešli iz punk zasedbe v rap trio in podpisali pogodbo z Def Jam Records po naročilu svojega DJ-ja Ricka Rubina, študenta, ki je skupaj z Russellom Simmonsom soustanovil založbo Def Jam. Trojica se je takoj aktivno vključila v hip-hop sceno in si zagotovila mesto kot predskupina na Madonnini turneji Like a Virgin. Kmalu zatem so se z zasedbami Run-DMC, Whodini, LL Cool J in Timex Social Club odpravili na turnejo Raising Hell, še preden so izdali svoj prvi album.

Album Licensed To Ill ostaja izjemno poslušljiv album, četudi na trenutke preseneti. Čeprav je v preteklih letih dosegel velik uspeh, saj je njegova prodaja presegla 10 milijonov izvodov in so ga revije, kot je Rolling Stone, takoj razglasile za genialnega, so ga takrat nekateri videli kot neiskrenega. Yauch, Diamond in Horowitz so bili navidezno tujci na hip-hop sceni, zato so nekateri pa trdili, da se album Licensed To Ill posmehuje hip-hop glasbi in sceni. Trojica pa nikdar ni zanikala svojega rodu in je ves čas trdila, da je njihovo spoštovanje do rapa globoko in trajno. To, da so tujci, kot so takrat bili Beastie Boys, lahko ustvarili tako trajen hip-hop album, je del tega, zaradi česar je Licensed To Ill alternativna glasbena klasika.