VIDEO: Primus praznujejo 28. rojstni dan albuma ‘Pork Soda’

22. aprila, 2021

Pork Soda je tretji studijski album ameriške funk metal zasedbe Primus, ki je bil izdan 20. aprila 1993 pri založbi Interscope. Septembra 1993 je že bilo prodanih 500.000 izvodov, maja 1997 pa več kot milijon.

Album velja za nekoliko “temnejšega” od svojih prehodnikov, saj vsebuje besedila, ki se ukvarjajo z umorom (‘My Name Is Mud’), samomorom (‘Bob’) in odtujenostjo (‘Nature Boy’). Zasedba je mračnost albuma pripisala dejstvu, da so bili pred snemanjem na turneji skoraj dve leti in bili posledično nekoliko izčrpani in psihično šibki, čeprav je frontman Les Claypool v intervjuju leta 2015 obdobje snemanja albuma opisal kot “dobre in srečne čase” in dodal, da se ne spomni, da bi album odražal kakršnokoli osebno dramo.
Glasbeni kritik Steve Huey trdi, da je Pork Soda “ena najbolj nenavadnih plošč, ki so kdajkoli bile uvrščene na lestvico top deset”. Ugotavlja, da album “prikazuje vedno višjo stopnjo glasbenosti skupine” in da “njihovo igranje narašča v zapletenosti in muzikalnosti”, čeprav “album ni tako skladen kot Seas of Cheese” . Ugotavlja, da “skupina nenehno najde nove različice zvoka, čeprav nikoli zares ne odstopi od njihove značilne formule.”