VIDEO: Psihedelavci z debitantskim albumom ‘zZemljoPles’

26. June, 2021

Domači poborniki spontane psihedelične kitarske godbe, zasedba Psihedelavci, so 11. junija 2021 pri založbi Radia Študent izdali svoj prvenec zZemljoPles.

Psihadelavci, foto: Aleksander Žel

Bend sestavljajo Martin Ukmar, Nastja Janžekovič in Samo Pavlica-Linch, ki kot trio že vrsto let ustvarjajo na relaciji Kras–Ljubljana in so do sedaj sodelovali v raznih glasbenih kombinacijah, denimo s skupinami Kraški solisti, Akami in nevemnevemintovariš strmoglavljen. Prav s tovarišem strmoglavljenim so v tej formaciji leta 2018 nastale prve skupne pesmi. Njihov glasbeni izraz se je iz prvotne hipnotične in repetitivne forme razvil v bolj homogen ritmično-harmoničen ustroj, ki je pester in težko opredeljiv ter se spretno izmika žanrskim omejitvam. Njegovo rdečo nit začinja impresivna pripovedniška in nadrealistična lirika, ki prevprašuje elementarna eksistenčnavprašanja posameznika in družbe. zZemljoPles je prvi studijski album Psihedelavcev, ki sledi živemu albumu iz leta 2019. Gre za šestkomadno izdajo, na kateri so avtorji polovično razdelili pesmopisje v slovenščini in angleščini. Med njimi je tudi skladba ‘Mesečniki’, ki jo lahko slišite na Altr radiu.

Vsebino novega albuma so s spomladanskim soncem zvočno zabeležili v domačem kraškem studiu baza31, ki se je potem medila čez poletje in jesen leta 2020, letos pa je končno ugledala luč sveta. Album odraža turbulenten duh časa, v katerem je vsebina nastajala. Hipnotično-plesno-igrivi Psihedelavci so kot zasedbadozoreli in utrdili svoj zvok. Poleg bobnov, električne kitare in viole so vpeljali tudi synth bas linije, določene pesmi na albumu pa so zvočno obogatene z raznimi glasbili in zvočili.