VIDEO: Rage Against The Machine praznujejo 28 let od izida njihovega prvenca

6. novembra, 2020
Rage Against The Machine album

‘Rage Against the Machine’ je istoimenski debitantski studijski album ameriške rock skupine Rage Against the Machine, izdan 3. novembra 1992 pri založbi Epic Records. Zasedba je 11 mesecev pred tem že izdala demo album, imenovan tudi Rage Against the Machine, ki je vseboval posnetke sedmih skladbi, ki jih lahko najdemo tudi na debitantskem albumu. S politično tematizirano lirično vsebino je bil temu primeren tudi ovitek albuma, ki prikazuje samosežig vietnamskega budističnega meniha Thích Quảng Đứca v Saigonu leta 1963. Menih je protestiral proti administraciji predsednika Ngô Đình Diệma zaradi zatiranja budistične religije. Fotografija je pritegnila mednarodno pozornost in prepričala ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, da umakne podporo Diệmovi vladi. Posnel ga je dopisnik Associated Pressa, Malcolm Browne. Podobna fotografija je leta 1963 prejela nagrado World Press za najboljšo fotografijo leta.

Album je ob izidu dosegel izjemen uspeh, pri čemer je več kritikov opozorilo na politično motiviran album, pa tudi na izjemno serviranje le-tega, vokalista Zacka de la Roche. Vse pesmi na albumu ‘Rage Against the Machine’ vsebujejo politična sporočila. Aktivisti, kot so Bobby Sands, ki je začel z gladovno stavko in ustanovitelj stranke Black Panther, Huey P. Newton, so na albumu navedeni v zahvalah za navdih. Zasedba se je zahvalila tudi Ianu in Alecu MacKayu.

Besedila posamezne pesmi so bila natisnjena v knjižici albuma, razen za skladbo ‘Killing in the Name’, ki so bila izpuščena. Zapis v knjižici izgleda takole: “2. ‘Killing in the Name’, preskoči besedilo in nadaljuj z naslednjo skladbo”.

Na koncu opomb je navedba: “Nobeni vzorci, klaviature ali sintetizatorji niso bili uporabljeni pri izdelavi tega albuma”. Podobne izjave so bile podane tudi v naslednjih albumih skupine. Skupina se za vsak album poimenuje kot “krivdni del”.