VIDEO: Rammstein praznujejo 20. obletnico albuma ‘Mutter’

3. aprila, 2021
Naslovnica albuma ‘Mutter’

‘Mutter’ je tretji album nemških industrial metalcev Rammstein. Izšel je 2. aprila 2001 pri založbah Motor Music in Universal Music. Kritiki album navajajo kot mojstrovino in mejnik ne le industrijskega metala, temveč tudi metala na splošno. Naslovna slika albuma je fotografija mrtvega fetusa, ki sta jo posnela Daniel in Geo Fuchs. Za promocijo albuma je zasedba Rammstein izdala šest singlov (‘Sonne’, ‘Links 2 3 4‘, ‘Ich will’, ‘Mutter’, ‘Feuer frei!’ in ‘Mein Herz brennt’), ki do danes veljajo za njihove največkrat predvajane in izdane skladbe.
Zasedba je za predprodukcijo albuma, od septembra do decembra 1999, najela hišo Weimar v Heiligendammu ob Baltskem morju. Snemanje albuma pa je nato potekalo maja in junija 2000 v studiu Miraval na jugu Francije. Že konec leta 2000 je zasedba na svoji spletni strani objavila pesem ‘Links 2 3 4’. Januarja 2001 je izšel video, februarja še single ‘Sonne’.

Sicer pa album spremlja tudi nekaj zanimivih zgodb, kot ta, da se je zasedba Rammstein med ustvarjanjem albuma skoraj razšla. Kitarist Richard Z. Kruspe je namreč želel spodbutiti proces nastajanja albuma in začel voditi skupino na avtoritarni način, kar je povzročilo med člani precej napetosti. “Richard je skušal voditi skupino in dosegel točko, ko nismo več zdržali. Poskušal je nadzorovati vse in ni želel poslušati nikogar. To je bil res težaven čas,” je za medije dejal bobnar Christoph Schneider. Med snemanjem albuma sta vokalist Till Lindemann in klaviaturis Flake Lorenz spoznala legendarnega producenta Petra Tägtgrena iz zasedbe Hypocrisy. Flake je pijan povzročal težave v švedskem motorističnem klubu, kjer ju je iz resnejših težav z “velikimi fanti” rešil prav Tägtgren s katerim je Till kasneje sodeloval v stranskem glasbenem projektu Lindemann. Zanimivo je tudi, da je bil najprej za produciranje albuma mišljen Dave Ogilvie iz zasedbe Skinny Puppy, ki je leta 1997 sodeloval z Nine Inch Nails pri skladbi ‘The Perfect Drug’. Drug kandidat je bil ikona produkcije Andy Wallace, vendar takrat noben od njiju ni bil na voljo. Na albumu ‘Mutter’ je zasedba Rammstein prvič sodelovala z orkestrom. Pred tem je klaviaturist Flake poskrbel za orkestralne zvoke, tokrat pa so angažirali Deutsches Filmorchester Babelsberg, ki so največji pečat pustili v skladbah ‘Mein Herz Brennt’, ‘Mutter’ in ‘Nebel’.

Leta 2016 je glasbeni kritik Oran O’Beirne album opisal kot “eno najpomembnejših sodobnih izdaj v številnih metalskih podžanrov.” Znani švedski producent in glasbenik Peter Tägtgren, vodja zasedbe Hypocrisy je album ‘Mutter’ svetoval kot referenčno delo za producente začetnike: “Če se ravno ne ukvarjate z ekstremnimi podžanri metala kot so death, black in thrash, bi rekel, da je ‘Mutter’ zelo dobra referenca, saj ima veliko različnih elementov, orkestrske dele, težke kitare, dober zvok bobnov, kar bi lahko bil dober vzorec za produkcijske začetnike.”