VIDEO: Sincere Engineer izdali svoj drugi album ‘Bless My Psyche’

21. October, 2021

Čikaški indie punkerji so konec letošnjega septembra pri založbi Hopeless Records izdali svoj drugi album Bless My Psyche.

Sincere Engineer – Bless My Psyche

Če želite razumeti zasedbo Sincere Engineer je koristno vedeti, od kod izvira ime. Legenda pravi, da je frazo izrekel član skupine The Lawrence Arms v intervjuju v zgodnjih 2000-ih, pritegnila pa je pozornost mlade Deanne Belos, ki bo kasneje postala pevka in tekstopiska. Prvič je frazo uporabila na Twitterju, zato se ji je zdelo smiselno vzdevek ohraniti pri izbiri imena za njen samostojni projekt – tako da je tehnično še vedno solo projekt, vendar je po tem, ko si je na čikaški punk sceni ustvarila ugled, zasedba Sincere Engineer postala veliko več kot ena oseba z akustično kitaro. Pri igranju v živo se Belosovi pogosto pridruži tričlanska skupina, ki določa tudi zvok njenih studijskih izidov in najnovejšega albuma Bless My Psyche.

Deanne Belos z ostalimi glasbeniki, ki tvorijo Sincere Engineer

Ko poslušate Sincere Engineer, boste morda pomislili na psihološko razpravo, znano kot narava proti vzgoji; je vaše vedenje nekaj s čimer ste se rodili ali ga izoblikuje skupnost? Njihova glasba na to opozarja, ker je Belosova že vrsto let aktivna na čikaški sceni skupaj z uveljavljenimi skupinami, kar je po njenem mneju vplivalo na njen slog pisanja tekstov in glasbe. Vendar pa je pri novem albumu Bless My Psyche njena osebna narava bolj izrazita. Jasno lahko slišite, kje se pesmi odmikajo od standardnega punk rocka in se na bolj zrel način približajo zvoku, ki je bil postavljen že na albumu Rhombithian iz leta 2017. Kjer je bil prejšnji album poln robustnih himn je ta bolj zapleten in miselno provokativen.
Belosova v svojih skladbah nikdar ni junak, zmagovalec ali srečnica, saj jo prav tesnobni vzkliki osvobajajo.

Belosova venomer daje vtis, da je pesmi najprej pretvorila v akustiko in jih uporabila kot platno, da bi razbremenila svoje najbolj dvomljive in samouničujoče težnje v čim bolj razumljivem jeziku. Vendar pa niso samo kitare, ki dajejo občutek zgodnjih Alkaline Trio. Morda boste opazili njen razkav glas, podoben Mattu Skibi, zlasti pri pesmi ‘Come Out For A Spell’, ki jo lahko slišite na Altr radiu. Nova pesem je privlačnega, raztrganega, zelo obetavnega okusa in prihaja z videospotom.

Sicer pa se album Bless My Psyche nežno igra z vašimi pričakovanji in ustvarja drugačno izkušnjo. Čeprav je še vedno prepoznavno punkovska plošča in produkt scene iz katere je nastal, se nikoli ne zadovolji s specifičnim zvokom, dodajanjem in spreminjanjem elementov, tako da vsaka pesem izpade individualno, hkrati pa je del večje zbirke. Zaradi rahlo eksperimentalnih nagibov album teče na nenavaden način. Njegov slog skače, vendar ostaja očarljiv in osredotočen. Na splošno je Bless My Psyche pravi užitek, sestavljen iz všečnega punk-rocka z mehkim središčem eksperimentalizma. Je dovolj lahek, da vas “zagrabi” že ob prvem poslušanju, vendar ima dovolj globine in topline, da se boste vrnili po več. Album uspeva biti odprt in iskren, vendar z dostopnostjo pop-punka, zaradi česar je prava poslastica.