VIDEO: Snoop Dogg praznuje 27 let od izida debitantskega albuma

4. decembra, 2020

‘Doggystyle’ je prvi studijski album ameriškega raperja Snoop Dogga (takrat Snoop Doggy Dogg). Izdan je bil 23. novembra 1993 pri založbah Death Row Records in Interscope Records. Album je bil posnet in produciran po gostovanju Snoop Dogga na prvem solo albumu dr. Dreja, ‘The Chronic’ iz leta 1992, h kateremu je Snoop pomembno prispeval. Stil zahodne obale v hip-hopu, ki ga je razvil iz Drejevega prvega albuma, se je nadaljeval na njegovem debitantskem albumu ‘Doggystyle’. Kritiki so pohvalili Snoop Dogga zaradi liričnega “realizma”, ki ga prinaša na albumu, in za njegov izrazit vokalni tok.

Kljub nekaterim mešanim kritikam albuma je ‘Doggystyle’ s strani številnih glasbenih kritikov prejel priznanje kot eden najpomembnejših albumov devetdesetih let prejšnjega stoletja in kot eden najpomembnejših hip-hop albumov nasploh. Podobno kot album Dr. Dreja ‘The Chronic’, je značilni zvok Doggystylea pomagali pri predstavitvi hip-hoperskega podžanra G-Funk, ki je hip hop na zahodni obali postavil kot prevladujočo glasbeno silo v začetku sredine devetdesetih let.

‘Doggystyle’ se je samo v prvem tednu v ZDA prodal v 806.858 izvodih, kar je bil rekord neuveljavljenega umetnika in najhitreje prodajan hip-hop albuma doslej. ‘Doggystyle’ je bil uvrščen na seznam 100 najboljših rap albumov in na seznam pomebnih izdaj devetdestih let prejšnjega stoletja. Do novembra 2015 se je album v ZDA prodal v 7 milijonov izvodih in po vsem svetu v več kot 11 milijonov izvodih.