VIDEO: The Juliana Theory se po 15-ih letih vračajo z novo skladbo

25. januarja, 2021
The Juliana Theory

Po razpadu leta 2006 se je zasedba The Juliana Theory ponovno zbrala in izdala svojo prvo pesem po nekaj več kot 15 letih. Gre za skladbo ‘Can’t Go Home’, ki jo lahko slišite na Altr radiu.

Skupina se je na sceni ponovno pojavila v začetku prejšnjega leta in nedavno podpisala novo pogodbo z založbo Equal Vision Records. “Ustvarjanje nove glasbe zasedbe Juliana Theory v resnici ni bilo nekaj, za kar sem mislil, da se bo kdaj ponovilo. Če bi me pred petimi ali šestimi leti vprašali, ali bo skupina kdaj ustvarila novo glasbo, bi odločno rekel ne”, je ob izidu nove skladbe dejal vokalist Brett Detar, ki se je po razpadu zasedbe posvetil pisanju filmske glasbe. “Toda leta 2019 so naju s kitaristom in ustanovnim članom Joshom Fiedlerjem, da izvedeva akustično turnejo s 30 koncerti, kjer bova igrala naše stare pesmi na način, kakršnega še nisva preizkusila,” je še dodal Detar. “Na moje veselje je turneja na koncu postala ena najbolj prijetnih stvari, ki sva jo naredila v zadnjih letih. Resnično sva se imela lepo in zgradila spoštovanje drug do drugega kot glasbenika, še posebej pa kot človeka. Nadaljevati s skupnim glasbenim ustvarjanjem po koncu turneje se mi je zdela pravilna odločitev. Kot da bi se po dolgem času spet vrnil domov,” je zaključil Detar.

Novo skladbo ‘Can’t Go Home’ Detar pripisuje trenutnemu negotovemu občutku človeštva. “Rekel bi, da je precej nemogoče, da se ne bi počutili tako. Mislim, da ljudje vemo, da časa ni mogoče zavrteti nazaj k brezskrbnim dnevom pred epidemijo.” Detar še doda: “Je ta negotovost nova norma? Nisem prepričan, vendar sem glasbo vedno uporabljal kot mehanizem spoprijemanja s kriznimi situacijami in mislim, da sem jo letos potreboval bolj kot kadar koli v življenju. Mnogi od nas se počutijo izolirane in odstranjene. Prijetne kolektivne izkušnje, kot so glasbeni koncerti, so v bližnji prihodnosti izginile, skupaj s številnimi drugimi dejavnostmi, ki nas družijo. Po najboljših močeh smo poskušali ujeti zvok in občutek skupine ljudi, ki skupaj prepevajo refren preproste melodije.”

Nova skladba sicer nekoliko odstopa od njihovega zvoka iz zgodnjih 2000-ih, toda zasedba The Juliana Theory se, po besedah Detarja, nikoli ni ustrašila spreminjanja zvočne identitete od izdaje do izdaje, kljub temu, da je čustveno jedro vedno ostalo enako. Zasedba namreč ni želela ponoviti in poustvariti njihovo preteklo obdobje. “Točno takšen zvok zasedbe The Juliana Theory sem si predstavljal v letu 2020 oziroma 2021,” je zaključil Detar.