VIDEO: Tool praznujejo 28 let od izida njihovega prvenca

7. aprila, 2021
Tool

‘Undertow’ je prvi studijski album ameriške alternativne metal zasedbe Tool, ki je bil izdan 6. aprila 1993 pri založbi Zoo Entertainment. Album, ki ga je producirala zasedba sama v sodelovanju s Sylvie Massy je bil posnet od oktobra do decembra 1992 v Sound City Studios v Van Nuysu in Grandmaster Recorders v Hollywoodu. Album vključuje vključuje tudi nekaj skladb, za katere se je skupina odločila, da jih ne bo izdala na prvem EP-ju ‘Opiate’. ‘Undertow’ je edini album z originalnim basistom Paulom D’Amourjem.

Po mnenju kritikov je ‘Undertow’ pomagal da je metal ostal pomemben slog glasbe, prepoznan tudi v mainstreamu, ki je omogočil tudi drugim zasedbam, da so se prebile do mainstreama. Izšel je namreč v času, ko je bil grunge na vrhuncu priljubljenosti, pop punk pa je počasi začel pridobivati na popularnosti. “Undertow je s svojim tehničnim sijajem, glasbeno zapletenostjo in agresivnimi prizvoki ne le odprl pot podobnim zasedbam, temveč tudi dokazal, da je metal lahko hkrati inteligenten, čustven in brutalen.” Kritiki so uspeh albuma videli v “presenetljivih in strašljivih vizualnih predstavah, ki so dopolnjevale njihovo nihilistično, a hkrati nestrpno razpoloženje.”
Do leta 2010 se je ‘Undertow’ v ZDA prodal v več kot 2,9 milijona izvodov, Ameriško združenje snemalne industrije pa mu je podelilo dvojo platinasto plaketo.

Tool – ‘Undertow’

Recenzent Tim Grierson je prepričan, da gre za najbolj pomemben album zasedbe Tool: “Morda je nemogoče opisati vpliv, ki ga je imel ‘Undertow’ v času njegove izdaje leta 1993. Album se je pojavil v obdobju rock glasbe, ko so skupine iz Seattla, kot sta Nirvana in Pearl Jam, izražale odtujenost s pomočjo grunge akordov in navdihovale veliko izvajalcev po celem svetu. Zdelo se je, kot da ‘Undwertow’ prihaja s povsem drugega planeta kot grunge, kar daje osupljiv kontrapunkt trendovskim zvokom te dobe.”

Za promocijo albuma je zasedba izdala tri single; ‘Sober’, ‘Prison Sex’ in ‘Undertow’.