VIDEO: Umrl je basist zasedbe ZZ Top

29. July, 2021

Dusty Hill, ki je bil v skupini ZZ Top skupaj s kitaristom prepoznaven po svoji dolgi bradi, je umrl v spanju. Novico o smrti 72-letnega Hilla sta na družbenih omrežjih svetu sporočila Frank Beard in Billy Gibbons, preostali del ameriškega blues-rock tria.

Dusty Hill

Novico o tem, da je v 73. letu starosti Hill, basist in eden od pevcev legendarne ameriške blues-rock skupine ZZ Top, umrl, sta na družbenih omrežjih delila preostala člana skupine. “Z žalostjo sva sprejela novico, da je najin ‘sopotnik’ Dusty Hill v spanju umrl na svojem domu v Houstonu,” sta zapisala bobnar Frank Beard ter drugi pevec skupine in kitarist Billy Gibbons.

Skupina ZZ Top je sicer 23. julija na spletni strani objavila, da se Dusty Hill s turneje v Teksas vrača zaradi težav s kolkom, pričakovali pa naj bi hitro okrevanje in posledično vrnitev. Začasno ga je nato tako na basu kot tudi ustni harmoniki nadomestil Elwood Francis.

Joseph Michael Hill se je rodil leta 1949 v Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas. Skupini ZZ Top se je pridružil leta 1970, leto dni po izidu njihovega prvega singla. V naslednjih petih desetletjih je postal prepoznaven po dolgi bradi, sončnih očalih in klobuku, prav tako kot Gibbons.

Skupini je komercialni preboj uspel s pesmijo ‘La Grange’, ki je hvalnica razvpitemu bordelu Chicken Ranch v teksaškem mestu La Grange. Med njihovimi uspešnicami so še ‘Tush’ iz leta 1975, ‘Sharp Dressed Man’ in ‘Sleeping Bag’ ter ‘Gimme All Your Lovin” iz leta 1983. Izdali so 15 studijskih albumov, zadnjega leta 2012. Leta 2004 je bila skupina sprejeta v Dvorano slavnih rock’n’rolla.