VIDEO: Umrl je klaviaturist in ustanovni član zasedbe Depeche Mode

27. May, 2022

V 61. letu starosti se je poslovil Andrew Fletcher, klaviaturist in ustanovni član pionirske britanske elektronske zasedbe Depeche Mode, znan pod vzdevkom Fletch. Skupina je žalostno vest sporočila prek twitterja, kjer je zapisala, da so “pretreseni in preplavljeni z žalostjo zaradi prehitre smrti dragega prijatelja, člana družine in člana skupine Andyja ‘Fletcha’ Fletcherja”.

Depeche Mode (Andrew Fletcher, Dave Gahan in Martin Gore)

Člani zasedbe so se mu v spletni objavi med drugim poklonili z besedami: “Imel je zlato srce in vedno je bil tam, ko si potreboval podporo, pogovor, smeh ali mrzlo pivo.

Izrazili so sožalje Fletcherjevi družini, vzrok smrti 60-letnika pa še ni znan.

Fletcher je bil eden izmed ustanovnih članov britanske elektronske zasedbe, ki se je nazadnje v Sloveniji mudila leta 2017. Andrew Fletcher se je rodil leta 1961 v Nottinghamu v Angliji, pozneje se je preselil v Basildon. Tam je v poznih 70. letih s sošolcem Vinceom Clarkom ustanovil zasedbo No Romance in China, v kateri je igral bas kitaro. Leta 1980 se jima je pridružil Martin Gore, s čimer so se preimenovali v Composition Of Sound, vsi trije člani so muzicirali na sintesajzerjih, Gore je bil tudi avtor besedil in pevec. Ko se jim je leto pozneje pridružil pevec Dave Gahan, so se preimenovali v Depeche Mode, kar je bil Gahanov predlog.

Clarke je sicer potem leta 1981 skupino zapustil in pozneje ustanovil zasedbo Yazoo in nato še Erasure. Z njegovim odhodom je Gore postal glavni avtor glasbe Depeche Mode, njihova glasba pa je s tem in s pridružitvijo Alana Wilderja postala temačnejša. Tudi on je skupino leta 1995 zapustil, nato pa so bili Depeche Mode do leta 1998 trio, dokler se Fletcherju, Gahanu in Goru nista pridružila še Christian Eigner na bobnih in Peter Gordeno na klaviaturah. Leta 2020 je bila skupina sprejeta v dvorano slavnih rock’n’rolla.