VIDEO: Umrl je raper DMX

10. aprila, 2021
DMX

V 51. letu je umrl Earl Simmons, bolj znan kot raper DMX (Dark Man X), potem ko je bil zaradi zastoja srca skoraj teden dni v komi, kar je bila posledica prevelikega odmerka mamil. Rodil se je v Mount Vernonu v New Yorku leta 1970 in umrl 9. marca 2021 v bolnišnici White Plains v New Yorku.

DMX je bil član hiphoperskega kolektiva in založbe Ruff Ryders, ki so ju ustanovili Joaquin “Waah” Dean, Darin “Dee” Dean in Chivon Dean.

DMX se je v zgodovino rapa in glasbe zapisal s svojim markantnim, velikokrat tudi lajajočim glasom in neposrednimi ter nasilnimi besedili. Njegova neposrednost in nekonvencionalnost je hitro postala recept za uspeh, saj je že s prvi albumom iz leta 1998 ‘It’s Dark and Hell Is Hot’ dosegel večplatinasto prodajo. Del tega albuma je tudi ikonična skladba ‘Ruff Ryders’ Anthem’. Kasneje je izdal še šest albumov, ki so se, razen dveh, vsi prodali v platinasti izdaji. Postal je izvajalec z največjim številom platinastih izdaj v svetu hiphopa in kar 30 milijoni prodanih nosilcev zvoka. Nominiran je bil tudi za dva grammyja in štiri MTV-jeve nagrade med letoma 1999 in 2002.

Raper je svojo kariero zgradil tudi v Hollywoodu, saj sta leta 1998 z raperjem Nasom zaigrala v kriminalnem filmu Belly, kjer je DMX igral mladega kriminalca v vzponu. Njegova najbolj znana vloga pa je prav gotovo v filmu Romeo mora umreti, v katerem se je pojavil skupaj s pokojno r’n’b ikono Aaliyah in igralcem Jet Lijem.

Ves čas pa se je boril z odvisnostjo od prepovedanih substanc. Leta 2016 je skoraj umrl po predoziranju na parkirišču pred hotelom Westchester County. Po incidentu se je napotil na kliniko za odvajanja, kjer je bil reden gost med leti 2017 in 2019.