VIDEO: Umrl je raper MF Doom

2. januarja, 2021
MF Doom

Žena raperja MF Dooma, ki ga je na nastopih krasila značilna jeklena maska, je sporočila, da je glasbenik umrl že 31. oktobra lani.

MF Doom je bil hip-hop genij, ki je zgradil svoje pesniško vesolje.
Podzemna ikona rapa, ki je umrla v starosti 49 let, je bila glas kot noben drug, ki je plenil in spajal pop kulturo. Daniel Dumile a.k.a. MF Doom je bil umetnik, ki je uspeval v senci, saj je bila njegova zgodba prepletena z miti in resničnimi tragedijami. Tudi njegov obraz je bil skrivnost, saj si je takoj začel obraz pokrivati z različnimi kosi oblačil, večino svoje kariere pa je nastopal za kovinsko masko, ki jo je navdihnil Marvelov zlobnež Doktor Doom in si nadel umetniško ime Metal face Doom oz. MF Doom.


Daniel Dumile, rojen v Londonu, se je v 70. letih skupaj z družino preselil na Long Island (New York), kjer je postal del newyorškega rap tria KMD in je skupaj z mlajšim bratom Dingilizwejem, AKA DJ Subrocom, nastopal pod imenom Zev Love X. Njihov prvenec, ‘Mr. Hood’ iz leta 1991, je trio popstavil na zemljevid zlate dobe rapa, ki so jo krasili duhoviti glasbeni vozorci in nabriti jeziki z jekleno politično podlago, o čemer priča njihov oster ter protirasistični komad ‘Who Me?’.

Po smrti svojega mlajšega brata skoraj popolnoma poniknil. Leta 1997 se je nato znova pojavil na newyorških glasbenih odrih in si obraz zakril s kovinsko masko, ki jo je navdihnil Marvelov zlobnež Doktor Doom in si nadel umetniško ime Metal face Doom oz. MF Doom. Zaznamovala sta ga značilen lirični slog in odrski nastop. Pogosto se je prikazoval kot zlobnež, skozi pogled katerega je pogosto kritično obravnaval newyorško družbo. Izdal je šest samostojnih albumov in sodeloval z večjimi imeni ameriškega underground rapa.


Njegovo sodelovanje s producentom Madlibom je Dumileu prineslo prvi komercialni uspeh.