VIDEO: Vrnitev mariborskih death metalcev Decatholicize

29. marca, 2021
Decatholicize

Začetki banda segajo v leto 1989. Takrat sta se Alen Breber (bobni) in Mladen Buletinac (kitara), ki sta pred tem igrala po različnih mariborskih punk in hard core bandih dogovorila, da bosta ustanovila death metal band. Projekt sta poimenovala Newsagent. Leta ’91 se bandu pridružita Matej Peklar (kitara) in Matjaž Bračko (vokal). Band je bil kompleten in takrat začne delovati pod imenom Decatholicize.

Pod tem imenom je zasedba leta 1993 izdala demo posnetek in nato naslednje leto utihnila. Zasedba se je nato debeli dve dekadi kasneje ponovno vstala od mrtvih in naslednja leta pripravljala teren za najbolj pomemben mejnik njihovega delovanja. V začetku februarja 2021 je zasedba Decatholicize tako izdala svoj prvi studijski album z naslovom ‘Remains of Dominance‘. Za izdan prvenec sta v največji meri “kriva” gonilni sili zasedbe, Alen Breber na bobnih in Mladen “Bula” Buletinac na ritem kitari, ki sta spisala tudi vsa besedila in poskrbela, da so se jima pridružili še Jošt Skale (kitara), Leon Pondelak (bas kitara) in Jure Vandur (vokal) ter omogočili, da je zasedba Decatholicize izdala pomemben dokument, ki bo mlajšim generacijam odstiral del glasbene scene o katerem bo v medijskih arhivih bore malo zaznamkov. Album glasbene revolucije na področju death/thrash metala sicer ne ponuja, vendar to morda niti ni bilo pričakovano, saj gre za prvenec zasedbe, ki inspiracijo črpa iz stare šole thrash metala, ki ga, po prepričanju Decatholicize, najbolje zastopa zasedba Slayer. Kljub vsemu pa album v tem segmentu preseneti, saj je večina pričakovala klasični thrash metal, glavna motivika albuma pa je precej sveža in melodična. Album že na začetku pokaže, da nam bo bobniče zavibriral melodični death metal z growl vokalom, ki ga poganja ritmika thrash metala in nemalo melodičnih kitarskih solaž, ki že poznanemu zvoku dajo novo svežino. Na žalost pa je zasedba po snemanju prvenca, ostala brez vokalista, ki je na albumu ‘Remains of Dominance’ pustil velik pečat. Vendar to zasedbe Decatholicize ne bo ustavilo, saj pospešeno išče njegovo zamenjavo. Vsi zainteresirani jih lahko kontaktirate preko njihovega facebook profila.

Za promocijo albuma je zasedba v začetku januarja 2021 izdala single ‘Life Imprisonment’, 22. marca 2021 pa še pomenljiv single ‘Down To Four Men’, ki prihaja skupaj z besedilnim videospotom.