VIDEO: Za album ‘Nimrod’ je zasedba Green Day raztrgala lastna pravila

18. October, 2021

Nimrod je peti album zasedbe Green Day, ki je 14. oktobra 2021 praznoval svoj 24. rojstni dan. Težko si je predstavljati, toda takrat se je album zdel kot skok naprej za zasedbo Green Day na vseh ravneh. Medtem ko so oboževalci album dobro sprejeli in se je uvrstil tudi na glasbene lestvice, kritiki skoraj niso zastrigli z ušesi. Od takrat ga je zasenčil tudi osupljiv uspeh kasnejšega albuma American Idiot, tako z vidika odobravanja javnosti kot s tem, kar je naredil za punk rock.

Green Day

Album je izšel v času, ko si še lahko videl punk rock na MTV -ju videl punk in ga slišal po radiu. Kljub vsemu pa to takrat ni bilo več samoumevno, saj je bil to čas, ko je hard rock dosegel svojo prvo zlato dobo in hip-hop revolucioniral glasbeno industrijo. Albuim Nimrod je bilo takrat mogoče kupiti tudi v verigi supermarketov, kar je danes nepredstavljivo dejstvo, saj danes nakup punk plošč v veliki meri pomenil iskanje majhnih neodvisnih glasbenih trgovin ali po spletu.
Nimrod je sledil albumu Insomniac, ki je zaznamoval trenutek spora za Green Day. Insomniac, kot naslednik prelomnega albuma Dookie, ni dosegel enakih komercialnih uspehov. Najpomembneje pa je, da je Nimrod zasedbo potisnil v novo glasbeno pokrajino. Zapis je ponudil zgodnji vpogled v širino in globino prihodnjih glasbenih stvaritev zasedbe Green Day. Čustveno se je album gibal od značilnega šmrkavega humorja do refleksivne introspekcije in sentimentalnosti. Sonično je album udobno preskočil celoten spekter punk glasbe in se celo odpravil na ozemlje, ki je bilo onkraj meja punk žanra. Kljub temu pa Nimrod ni opustil punka, temveč zgolj ponudil širitev tega, kar bi žanr lahko vse ponudil. Brez skrbi, tradicionalna perspektiva je bila v prvem planu, saj je zasedba želela posneti ploščo po navdihu žanrskih botrov The Clash. Če to še ni bilo dovolj, so projekt predstavili na spektakularen punk način. Skupina je nastopila v newyorški trgovini Tower Records na Broadwayu in izzvala nemire. Potem ko je frontman Billie Joe Armstrong oboževalce spodbudil k divjanju, je sam začel s šprejanjem imena “Nimrod” na stene trgovine in besedne zveze “Fuck You” na okno. Bobnar Tré Cool je noriji sledil z razbijanjem svojega seta bobnov. Medtem ko je Armstrong poskušal razbiti zvočnik, mu ga je zaposleni v trgovini iztrgal iz rok. (Založba je kasneje razkrila, da so morali poravnati račun za popravila.)
Z lahkoto bi lahko filozofofirali o kateri koli skladbi na albumu. Skladba ‘The Grouch’ je punk vrnila h koreninam rock’n’ rolla, ki je opredelil veliko punk izvajalcev 70-ih in 80-ih let prejšnjega stoletja. To je bila vrnitev k izvoru žanra, ki je bil poteptan pod novejšim valom težjih ali nekkoliko bolj pop usmerejnih umetnikov in seveda grungea, ki je veljal za svetovni uspeh. Skladba ‘King For A Day’ obravnava spol in spolnost. Gre za sporočilo v steklenici sramežljivega, ženstvenega fanta, ki je bil leta oddaljen od tega, da bi se počutil dobro v svoji koži. Vsekakor pa že prva skladba na albumu ‘Nice Guys Finish Last’ določi ton celotnega albuma. Tré Cool lansira album s preprostim polnjenjem, ki album katapultira že od prvega takta. Bas linija Mikea Dirnta gradi podlago za skladbo, kitara pa ustvarja dinamičen zvok s preklapljanjem med polnimi rifi, umolknjenimi ritmi in celo trenutki tišine.

Skladba ‘Scattered’ je bila tudi velik glasbeni mejnik. Z leti ga je nasledila legija skladb, ki so pokazale njihovo sposobnost mešanja gladkega melodičnega in harmoničnega jezika z gonilno energijo klasičnega punka. Seveda ne moremo razmišljati o Nimrodu, ne da bi omenili skladbo ‘Good Riddance (Time Of Your Life)’. Skladba ima v teh prostorih dolgo zapuščino in govori o toliko osebnih mejnikih. Doživela je tudi smešno usodo, saj je kljub temu, da najprej slišimo besedo “fuck”, veljala za večnega favorita na maturantskih plesih in karaoke barih. V globljem smislu pa je bila usoda skladbe metati senco na punk, saj lepota ni kategorija, ki je običajno povezana s tem žanrom. Toda ta skladba je marsikomu od nas razkrila nekaj o tem, kaj skupina lahko doseže in kaj poslušalci še lahko sprejmejo. V tem smislu pesem uteleša, kaj so bili Green Day in kaj so bili zmožni postati.