VIDEO: Zasedba Portishead je pred 27-imi leti izdala svoj prvenec

24. August, 2021

Dummy je debitantski studijski album angleške trip-hop zasedbe Portishead, ki je izšel 22. avgusta 1994 pri založbi Go! Beat Records.

Album je prejel pozitivne kritike in leta 1995 prejel glasbeno nagrado Mercury. Album je zaslužen za popularizacijo trip hop žanra in je pogosto naveden na seznamih najboljših albumov devetdesetih let. Do leta 2008 je bil album prodan v 3,6 milijona izvodov.
Produkcija albuma uporablja številne hip-hop tehnike, kot so vzorčenje, scratchanje in ustvarjanje zank. Album ni bil posnet digitalno. Vzorčili so glasbo iz drugih plošč, posneli pa so tudi lastno avtorsko glasbo, ki so jo nato posneli na vinilne plošče in to glasbo nato uporabili za vzorčenje. Da bi ustvarili starinski zvok so vinilne plošče, ki so jih posneli, pometali na studijska tla in hodili po njih ter jih uporabljali kot surfe. Zvok so posneli tudi prek pokvarjenega ojačevalca. Za skladbo ‘Sour Times’ so vzorčili Lalo Schifrin in skladbo ‘The Danube Incident’ za ‘Glory Box’ pa Isaaca Hayesa in njegovo skladbo ‘Ike’s Rap II’.

Album je pripomogel k utrjevanju ugleda Bristola kot prestolnice trip hopa, nastajajočega žanra, ki so ga nato pogosto imenovali kar “bristolski zvok”.

Naslovnica albuma je mirujoča podoba vokalistke Beth Gibbons iz kratkega filma To Kill a Dead Man, ki ga je skupina ustvarila in jim je priskrbel pogodbo za snemanje albuma Dummy.